Chernivitsj
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
29 Mei 2019 | Oekraïne, Tsjernihiv
Gisteren zijn we uit Yaremcha vertrokken en na een rit van 143 kilometer over uitermate slechte wegen in de buurt van de stad Chernivitsj neergestreken. We staan op een mooi resort aan een meertje. Alleen de douches zijn erg ver weg. We gaan daarom maar op de fiets er naar toe. Vandaag is een bezoek aan de stad gepland.
Chernivitsj is een stad met 265.000 inwoners en heeft een bewogen geschiedenis. Het behoorde in de 20e eeuw achtereenvolgens tot Oostenrijk, Roemenië, de Sovjet Unie en Oekraïne. Tot de WOII had de stad een gemengde bevolking. Rond 1930, onder Roemeens bewind, vormden de Joden de grootste bevolkingsgroep, gevolgd door de Roemenen en nog een aantal andere minderheden zoals Duitsers, Oekraïners en Russen. Nu is meer dan 80 procent van de inwoners Oekraïens.
Het meest in het oog springende bouwwerk is het gebouw dat sinds 1950 de universiteit huisvest, maar dat oorspronkelijk werd gebouwd als residentie van de hoogste gezagsdrager van de Grieks Orthodoxe kerk. Het is gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw door de Tsjechische architect Josef Hlavka die ook de Armeense kerk ontwierp.
Omdat de stad slecht toegankelijk lijkt voor mij besluit ik op het resort te blijven en met een boek heerlijk te genieten van het zonnetje.
Henk gaat wel mee, en maakt samen met de groep o.l.v. een gids allereerst een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Ze bekijken het postkantoor, het Regionaal Museum voor Schone Kunsten (de vroegere spaarbank) het voormalige Paleis van Justitie en het Chernivitsi Cultuurpaleis (het voormalig Joods Nationaal Huis). Na de koffie krijgen ze een rondleiding door het universiteitsgebouw. Het is een mooi gebouw dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De Romaanse en Byzantijnse architectuur is verfraaid met motieven uit de Oekraïense volkskunst. Erg mooi! Ook het dak is versierd met geometrische ontwerpen van traditioneel Oekraïens borduurwerk.
Heel veel gebouwen in de stad herinneren aan haar glorietijd onder de Habsburgers. In die tijd werd de stad “Klein Wenen“ genoemd.
Na de lunch is er voldoende vrije tijd om op eigen gelegenheid in de stad rond te kijken. Henk bekijkt o.a. de Sint Nikolaas Kathedraal. Deze staat bekend als de “dronken kerk”. Dat komt door de vier gedraaide torens rond de koepels. De torens zijn blauw geverfd met grote gouden sterren. De gedraaide torens veroorzaken een optische illusie die doet denken aan het werk van Escher. De kerk kwam in 1930 gereed en is een kopie van de 14e -eeuwse kerk in Curtea. Ook het interieur is prachtig!
Om half zes is iedereen weer terug op het resort en nemen we als afsluiting op de dag een wijntje.
31 Mei 2019 - 10:55
Kitty Metz:
Jammer voor jou Annie, maar een dagje lezen is ook prettig. Maar jullie volgers missen de foto's denk ik!
Ik tenminste wel.