Weimar
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
08 Mei 2019 | Duitsland, Weimar
Gisteren zijn we na een voorspoedige rit op een camping in de buurt van Weimar aangekomen. En vandaag gaan we op de fiets de stad verkennen. Een 4 kilometer lange fietsrit langs de rivier de Ilm brengt ons naar het prachtige oude centrum van deze historische stad. Allereerst bekijken we in het Weimar Haus de geschiedenis van de stad. Weimar heeft een bewogen geschiedenis. Het werd in 1552 de hoofdstad van het hertogdom Saksen-Weimar en bleef dat tot het einde van WOI.
Aan het eind van de 18e en het begin van de 19e eeuw beleefde Weimar zijn grote tijd onder het regentschap van hertogin Anna Amalia en haar zoon hertog Carl August. De aanwezigheid van grote persoonlijkheden Goethe, Schiller, Wieland en Herder zorgden voor een cultureel hoogtepunt, bij ons bekend als de ‘Weimarer Klassik”. Deze geschiedenis wordt in het Weimar Haus op een leuke manier verteld.
We wandelen verder door de mooie straatjes en bekijken uiteraard het Goethe en Schiller huis. Na de lunch bekijken we de Stadtkirche St. Peter und Paul. Vooral het Cranach altaarstuk uit 1555 is werkelijk prachtig! Na de koffie in een klassiek koffiehuis te hebben genuttigd bekijken we het historische kerkhof. Behalve de vorsten van Saksen Weimar is dit ook de begraafplaats waar ook Goethe en Schiller rusten. Er staat een Russisch-Orthodoxe grafkapel van de Russische grootvorstin Maria Pawlona, die met de zoon van Carl August getrouwd was. De kapel staat via en nu afgesloten wenteltrap in verbinding met het onderaardse graf van haar man die in het koningsgraf ligt.
Om een uur of vier gaat het zo hard regenen dat we besluiten naar de camping terug te gaan. We zijn doornat geregend!
Jammer, we hadden graag nog wat langer rondgekeken in deze prachtige oude stad!
10 Mei 2019 - 18:00
Kitty Metz:
Jammer dat de regen jullie stoorde. Enfin nog een keer teruggaan en ook het station gaan bekijken!
En Cranach: ah! zo mooi.
een prachtige stad.