Pochaiv
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
23 Mei 2019 | Oekraïne, Pochayiv
Vandaag staat in onze excursie het bezoek aan 2 kloosters centraal. We beginnen met een bezoek aan het grote Russisch Orthodoxe kloostercomplex van Pochaiv. Allereerst moeten de dames allemaal een lange rok aan en een sjaal op het hoofd. Het is een grappig gezicht en we moeten erg lachen. De gids vertelt ons de ontstaansgeschiedenis van het complex, De voetafdruk van de Heilige Maagd is hier gevonden en daarom werd het een plek waar monniken zich vestigden. Er zijn in de loop der eeuwen drie kerken gebouwd ieder met een eigen geschiedenis. De grootste is gebouwd door een Duitse architect en is in Barok stijl. Er is een ondergrondse kerk en nog een derde kerk gefinancierd door de Russische Tsaar. De kerken zijn vol pracht en praal en staan in schril contrast tot de armoede in dit land.
We kijken onze ogen uit.
We bezoeken ook nog een vrouwenklooster, wat minder groot maar ook met veel goud, muurschilderingen en iconen.
We lunchen om drie uur in het mannenklooster(weer met lange rok en sjaal), en besluiten de dag met een bezoek aan een badhuis met heilig water. Mensen met diverse kwalen kunnen door dit water genezen worden.
Als we aan het eind van de dag terug naar de camper rijden begint het flink te onweren. Het was weer een geweldige dag!