Bezoek Delphi
Door: Annie & Henk
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
20 Mei 2023 | Griekenland, Delphi
Zaterdag 20 mei
Om half negen vertrekken de met de bus naar het op slechts 6 kilometer van de camping gelegen museum en opgravingen van het antieke Delphi.
Volgens de legende liet de god Zeus twee adelaars uitvliegen van de twee uiteinden van de wereld. Ze kwamen elkaar tegen boven Delphi, en daarmee was vastgesteld dat dit het middelpunt van de aarde was. De Omphalos, dat is een grote navelsteen markeerde de exacte plek waar de adelaars elkaar ontmoetten. Op deze navelsteen staat het woord Gaia, de naam van de godin van de aarde.
Vanaf de 8e eeuw voor Christus was Delphi befaamd als de verblijfplaats van de god Apollo, en vanuit de antieke wereld trokken er mensen heen om de god in dit heiligdom te raadplegen. Apollo communiceerde met hen via het Orakel van Delphi .Wie een vraag had betaalde een bedrag en offerde een dier. De vraag werd dan door een priester aan de Pythia (priesteres) voorgelegd. Deze antwoordde in een trance, mogelijk veroorzaakt door dampen uit een scheur in de grond waarboven zij zat.
Het orakel werd in 391 na Christus verlaten toen de Byzantijnse keizer Theodosius alle heidense heiligdommen sloot.
We beginnen de excursie in het Delphimuseum. De gids vertelt dat de beelden en architectonische resten na de collectie van het Akropolismuseum de belangrijkste van Griekenland zijn. In het museum zijn 13 zalen, en in een ervan staat een schaalmodel van het heiligdom van Apollo, zodat we een indruk krijgen van hoe het er uitgezien moet hebben.
Er staan verder prachtige beelden, met als grootste blikvanger de kolossale sfinx van Naxos, die in 560 voor Christus door rijke inwoners van die stad werd geschonken. Het beeld zelf is al meer dan 2 meter hoog en stond ooit op een zuil van tien meter hoog.
Er is in een zaal een fries, waarop Griekse Goden, strijdend tegen de Giganten staan afgebeeld.
Het beroemdste stuk van het museum is het levensgrote bronzen beeld De Wagenmenner. Het beeld werd in 478 voor Christus geschonken door een Siciliaanse tiran om zijn overwinning in een wedren tijdens de Pythische spelen te herdenken.
We brengen een groot deel van de ochtend in dit prachtige museum door, en gaan daarna lopend naar de ruïnes van deze rijke archeologische site. De gids wijst ons de marmergroeve, de bron van Castalla het Gymnasium en het stadion, waar plaats was voor 7000 toeschouwers. Het is een indrukwekkende plek!
Aan het begin van de middag keren we, moe van alle indrukken, terug naar de camping.
Zondag hebben we een vrije dag. Een aantal van onze reisgenoten gaan met de auto naar interessante plekjes in de omgeving. Voor ons is dat met de camper wat lastiger, dus wij blijven op de camping en geniete van de rust en het prachtige uitzicht.