Camping in Pivka
Door: Annie & Henk
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
01 Mei 2023 | Slovenië, Pivka
Maandag 1 mei,
Na het ontbijt rijden we met de camper naar ons volgende doel, de ruim 24 kilometer lange grotten van Postojna. De grotten zijn miljoenen jaren geleden gevormd door de ondergrondse Pivka rivier. Het snelstromende water van de Pivka holde de ondergrondse ruimtes van de Postojna grotten uit. Vijf kilometer van het grottenstelsel is toegankelijk voor bezoekers. De temperatuur is ca. 8 graden en de luchtvochtigheid 95%, dus we hebben ons warm aangekleed. Als we aankomen zien we dat het erg druk is en we horen dat de eerste mogelijkheid om ondergronds te gaan om twee uur is. We kijken daarom eerst wat rond in de omgeving en lunchen in een van de restaurantjes.
Om twee uur gaan we met een treintje allereerst ruim 3 kilometer de grotten in. Onderweg zien we al prachtige stalagmieten en stalactieten. Het treintje stopt bij de grot van de grote berg en van daaruit gaan we nog bijna twee kilometer te voet langs de prachtigste grotten! Vanuit de zg. Velika Gora-grot loop je over de Russische brug, in 1916 gebouwd door krijgsgevangenen door 500 meter lange prachtige grotten die gevuld zijn met de mooiste lintvormige stalactieten en stalagmieten die twee miljoen jaar oud zijn. Je gaat dan verder door de winterhal , langs de 5 meter hoge sneeuwwitte stalagmiet, die als bijnaam de diamant heeft met ernaast een barokke pilaar, die samen het symbool van de grot geworden zijn. Het is wel flink stijgen en dalen en het scootmobieltje moet heel hard werken, maar het is werkelijk adembenemend mooi wat we hier zien!
Aan het eind van de rondleiding gaan we weer met het treintje terug naar de uitgang onder de indruk van alles wat we gezien hebben.
We rijden naar een camping op 10 km. afstand. Het is de bedoeling om hier 2 nachten te blijven, maar de camping heeft als ondergrond heel veel fijn grind, waarop ik niet kan lopen met mijn rollator en niet kan fietsen. Ook het scootmobieltje weigert dienst. Ik kan dus geen kant uit en we besluiten daarom de volgende dag te vertrekken.
04 Mei 2023 - 08:15
Roeland En Hanneke Van Dijk:
Wat leuk! Wij ook zo genoten van Ljubljana en de grotten van Postojna en logeerden voor 2 nachten in de huisjes van Ljubljana resort, met de groep.
Wij genieten weer mee met jullie.
Lieve groet en een mooie reis verder gewenst.