Thessaloniki
Door: Annie & Henk
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
13 Mei 2023 | Griekenland, Thessaloniki
Zaterdag 13 mei
Om half negen vertrekken we met de bus voor onze eerste groepsexcursie naar de stad Thessaloniki.
Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland en heeft met de agglomeraties anderhalf miljoeninwoners. Tien procent daarvan zijn studenten, en dat geeft de stad een bruisende uitstraling.
Thessaloniki ligt aan zee en is dan ook een belangrijke havenplaats.
De stad is in 315 v. Chr. gesticht door Kassandros die de plaats noemde naar zijn vrouw Thessaloniké, een halfzuster van Alexander de Grote. In 168 v. Chr. werd het koninkrijk Macedonië, en dus ook de stad onderdeel van het Romeinse rijk. In de loop der eeuwen is de stad ook onderdeel geweest van het Byzantijnse , en Osmaanse Rijk. Tal van monumenten of overblijfselen heinneren daar aan. Helaas is er door een verwoestende brand in 1917 ook veel verloren gegaan.
Allereerst bezoeken we de Kastro(de bovenstad) waar nog delen van de 7 kilometer lange ring van Byzantijnse muren , die ooit de hele stad omsloten te zien zijn. Een groot deel daarvan loopt heuvelopwaarts naar de Trigoniotoren, waar je prachtig ver de stad uitkijkt.
Daarna dalen we af naar de benedenstad, en wandelen we naar de Agios Dimitrios. De kerk is genoemd naar de patroonheilige van de stad. De kerk werd na de grote brand in 1917, die de 7e en 13e eeuwse structuur verwoestte, grotendeels herbouwd. Het oudste deel is de crypte. Dit was oorspronkelijk een Romeins bad waar volgens de legende St. Dimitrios in 305 werd gemarteld en vermoord. Dimitrios was een tot het Christendom bekeerde Romeinse soldaat, die in opdracht van keizer Galerius tot martelaar werd verklaard.
De kerk is erg mooi, en de gids wijst ons op alle prachtige details en de betekenis ervan.
Na het bezoek lunchen we in een van de vele restaurantjes in het centrum, en vertrekken we met de bus naar het 70 km. verder gelegen Vergina.
In 1977 vond een archeoloog bij opgravingen buiten Vergina de ingang tot een graf. Er kwam een schedel naar boven, waarvan een oogkas beschadigd was. Het bewijs dat het ging om koning Philippus ll van Macedonië. Hij was namelijk gestorven aan zo’n verwonding bij het beleg van Methoni. De botten lagen in een gouden lijkkist versierd met het symbool van de Macedonische zon.
De ontdekking bevestigde dat hier Agai, de eerste hoofdstad van Macedonië had gelegen. In de grafheuvel bevindt zich een museum waar de koninklijke resten te zien zijn, tezamen met een aantal andere vondsten die hier in de omgeving gedaan zijn. Wij zijn onder de indruk van de pracht en praal waarmee de koning is begraven en die hier tentoongesteld is!
De vondst van het graf wordt beschouwd als de belangrijkste na de ontdekking van Mycene.
Niet ver van het graf van Philippus ll zijn nog een aantal graven ontdekt, waarvan een intact. Daar zou Alexander lV
begraven zijn.
De zoon van Philippus ll is bij ons beter bekend. Dat was n.l. Alexander de Grote.
Aan het eind van de middag rijden we terug naar Thessaloniki en genieten we van een wandeling op de boulevard langs de zee. Daar bekijken we de witte toren. Deze werd in de 15e eeuw door de Osmanen gebouwd, en maakte met 2 andere torens deel uit van de kademuur. Verder bewonderen we het prachtige beeld van Alexander de Grote op een paard.
Om acht uur zijn we moe van alle indrukken terug op de camping. Het was een geweldige dag!