Bezoek aan Valencia en varen
Door: Annie & Henk
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
04 Juni 2025 | Spanje, Valencia
Woensdag 4 juni Valencia
Om halfnegen vertrekken we met de bus naar Valencia. Het is niet ver, en als eerste bekijken we met elkaar La Ciutat de les Arts. Nadat de rivier de Turia voor de zoveelste keer buiten zijn oevers was getreden besloot de overheid eind jaren tachtig de rivier buiten de stad om te leiden door de aanleg van een kanaal ten zuiden van de bebouwde kom. Vlak voor de plek waar de Turia voorheen in de Middellandse Zee uitmondde werd naar een ontwerp van Santiago Calatrava dit spectaculaire complex opgezet. Het kwam gereed in 2004. De architectuur is heel bijzonder en er zijn behalve een overdekte subtropische tuin, een wetenschappelijk museum, een planetarium, een groot theater en een gebouw met 9 aquaria met 500 vissen en zeezoogdieren te zien.
Daarna gaan we verder met de bus naar het oude centrum van de stad, waar de gidsen wachten om ons te begeleiden bij de stadswandeling.
We lopen door smalle straatjes en langs prachtige oude gebouwen naar de Cathedral de Santa Maria, waar de gids ons vertelt over de bouw hiervan. Oorspronkelijk stond er een Moskee, maar na de overheersing van de Moren is er direct begonnen met de bouw van de kathedraal die groter moest worden dan de Moskee die er eerst stond. Het is van oorsprong een Gotisch bouwwerk, maar er zijn in de loop van de bouw zijn er barokke en neoklassieke elementen aan toegevoegd. Blikvanger is de kapel van de heilige graal, die een heel mooi gewelf heeft. Er staat een uit Agaat vervaardigde kelk die volgens een Spaanse legende de heilige graal is waar Jezus uit heeft gedronken.
Na het bezoek aan de kathedraal gaan we verder door de oude stad naar de zijdebeurs. Dat is een van de weinige Gotische gebouwen in de wereld dat niet kerkelijk is. Het heeft een oranjerie, en binnen zijn er werkelijk prachtige zuilen. Er werd in deze zaal voornamelijk over de prijzen onderhandeld. De echte markt was buiten.
Na de wandeling brengt de brengt de bus ons naar het natuurgebied Albufera, waar we allereerst genieten van een overheerlijke lunch met tapas en paella. We eindigen onze laatste excursie dag met een boottochtje door het natuurgebied. Hier is het grootste zoetwatermeer van Spanje, omringd door rijstvelden en bossen. Je ziet in de verte Valencia liggen.