Natuurpark bij Plasencia bezocht
Door: Annie & Henk
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
11 Mei 2025 | Spanje, Salamanca
Zondag 11 mei, Plasencia
Gisteren zijn we op gemak 150 km naar het zuiden gereden. Onderweg hebben we in een dorp de nodige boodschappen gedaan en bij aankomst op de camping een wasje gedraaid.
Vandaag gaan we met de bus en een bioloog als gids op excursie naar het nabijgelegen nationaal park Monfragüe. Het is een ruig gebied in de Extremadura. Het is een soort kloof waar de rivier de Taag doorheen stroomt en het heeft drie bergketens, een van ca.300 meter hoog, een van ca.400 meter hoog en een van ca.500 meter hoog. In het verleden zijn de inheemse bomen hier gekapt om plaats te maken voor Eucalyptusbomen. Daardoor waren vooral veel vogelsoorten die hier leefden verdwenen. In de zeventiger jaren is men weer begonnen met het planten van o.a. de kurkeik en de steeneik. Dat heeft tot gevolg gehad dat de oorspronkelijk hier thuishorende vogels weer teruggekeerd zijn. In het gebied leeft nu de grootste populatie gieren ter wereld. Er zijn drie soorten, de monniksgieren, de vale gier, en als zomergast de aasgier. De gids brengt ons naar uitkijkpunten, waar we ze kunnen zien. Prachtige vogels met een spanwijdte van meer dan 5 meter. Ook zien we de zwarte ooievaar. De gids vertelt dat hier naast vogels ook veel soorten slangen leven. Het is ook een van de weinige plekken waar de Iberische lynx nog voorkomt. En ook de Spaanse keizerarend. Bij een van de uitkijkpunten wacht een verrassing in de vorm van tapas hapjes en een drankje(uiteraard ook wijn).
Na deze stop rijden we weer verder en genieten we volop van de prachtige natuur en alle vogels die we zien. Ook zien we edelherten. Al met al was dit een geweldig mooie excursie.
Aan het eind van de dag worden we door de campingeigenaar ook nog getrakteerd op paella. Een mooie afsluiting van deze bijzondere moederdag