Woensdag 18 juni Rūdiškès - Reisverslag uit Rūdiškės, Litouwen van Annie & Henk Akker - WaarBenJij.nu Woensdag 18 juni Rūdiškès - Reisverslag uit Rūdiškės, Litouwen van Annie & Henk Akker - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Woensdag 18 juni Rūdiškès

Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk

17 Juni 2014 | Litouwen, Rūdiškės

Woensdag 18 juni Rūdiškès

Om 10 uur vertrekken we van de camping in Vilnius naar camping De Harmonie in het plaatsje Rūdiškès. Het is maar 43 kilometer in zuid oostelijke richting. Camping De Harmonie wordt geleid door het Nederlands-Litouws echtpaar Wim en Irene Brauns. Wim, een fanatieke Feyenoord aanhanger, doet heel veel voor de plaatselijke bevolking. Zo geeft hij kansarme jongeren een baantje op zijn camping en leidt hij ze op, start projecten om mensen aan een baan te helpen, en zorgt hij voor meubelen, kleding en andere zaken voor de arme bevolking. Hij heeft hierover al uitgebreid in verteld in het televisieprogramma Nova. Ook zijn koningin Beatrix, en later Willem-Alexander en Maxima al bij hem op bezoek geweest. De foto’s van deze bezoeken hangen in de prachtige recreatieruimte van deze mooie camping gebroederlijk naast foto’s van Feyenoordspelers.
Tegelijkertijd met ons komt er nog een Nederlands echtpaar uit Dordrecht aan. Hun vakantie is net begonnen. Later arriveert er nog een echtpaar uit Akersloot. Wim schenkt om acht uur ’s avonds koffie en we kijken gezellig met elkaar de voetbalwedstrijd Nederland- Australië.

Donderdag is het prachtig weer en gaan we naar de oude stad Trakai ca. 20 kilometer van de camping. We krijgen van Wim een mooie fietsroute mee, die grotendeels door het bos gaat. Hij fietst een stukje met ons mee en heeft op cruciale punten van de route rood wit lint in een boom gehangen, zodat we niet zullen verdwalen. Trakai was in een ver verleden de hoofdstad van Oost Litouwen. De stad is omgeven door bossen en meren, en in één van die meren ligt een grote burcht. De burcht is gebouwd in de 14e eeuw, maar werd in de tsaristische tijd grotendeels verwoest. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is men begonnen met de restauratie. De kleur van de bakstenen wijkt zo af dat je onmiddellijk kunt zien wat oud en wat nieuw is. Er is een mooie loopbrug naar het kasteel en binnenin is een museum dat de geschiedenis van het kasteel laat zien met allerlei gebruiksvoorwerpen uit verschillende periodes en afbeeldingen hiervan. Je kunt er ook nog boogschieten en Henk heeft dat uiteraard even gedaan. Er is zoveel te bewonderen dat de dag voorbij vliegt. Om zes uur stappen we weer op de fiets stappen en rijden op het gemak weer terug naar de camping.