Bezoek aan Cetinje
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
04 Juni 2022 | Montenegro, Cetinje
Zaterdag 4 juni
We gaan vandaag eerst naar de stad Cetinje, gelegen in de bergen. Aan het eind van de 19e eeuw werd Cetinje de eerste hoofdstad van de nieuwe staat Montenegro. Overal in de stad vind je prachtige voormalige ambassadegebouwen van de grootmachten uit die tijd, die hier het contact met Nikola I, de laatste koning van het land onderhielden. Hij zorgde, door het slim uithuwelijken van zijn dochters ervoor dat het land in die tijd meer macht had dan ooit. Vooral de voormalige Ambassades van Engeland, Rusland en Frankrijk en Egypte zijn erg mooi.
Na de stadswandeling bezoeken we het koning Nikola museum. Op de begane grond zijn, jacht- en trofee wapens van de vorst te bewonderen. Op de 1e verdieping zijn de woon en werk vertrekken van de koning te zien.
Voor de lunch vertrekken we naar een restaurant heel hoog in de bergen. De weg er naar toe is al spectaculair, maar na de lunch de weg naar beneden voor de buschauffeur een uitdaging. De weg is ietsje meer dan bus breed en heeft 27 haarspeldbochten. Na 2 bijna botsingen met een vrachtwagen en een Mercedes, die beiden als een idioot door een bocht komen en met veel geduld langs andere auto’s manoeuvreren komen we gelukkig veilig beneden. De chauffeur wordt beloond met applaus.
Het laatste doel van deze excursie dag is het stadje Kotor. Het ligt aan de gelijknamige baai en is van oudsher een stad van zeelieden. Er liggen veel kleine scheepjes en ook 2 cruise schepen. Na de aardbeving in 1979 werd de stad tot Unesco erfgoed uitgeroepen om de wederopbouw te garanderen. We maken een wandeling door de oude stad die nog ommuurd is. Er zijn drie poorten waardoor je naar binnen kunt. De bouw van de stadsmuur is in 1420 door de Venetianen begonnen en was 400 jaar later pas af. De muur is 4 kilometer lang en loopt diep door in de berg boven Kotor. In het oude centrum staan 10 kerken. Als je door de hoofdpoort naar binnenloopt zie je allereerst een klokkentoren. Daar achter staan 2 oude paleizen. We dwalen wat door het stadje. Het is er werkelijk prachtig!
Aan het eind van de middag rijden we langs de kust terug naar de camping. Het is nog steeds 35 graden.
12 Juni 2022 - 17:31
Kitty Metz:
Ik denk dat Henk zich hier wel wat thuis zal hebben gevoeld in deze zeeliedenstad. Maar evengoed prachtig.