Helsinki
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
20 Juli 2017 | Finland, Helsinki
Gisteren zijn we van Porvoo naar Helsinki gereden en vandaag gaan we op de fiets de stad bezoeken. De camping ligt ruim 15 kilometer van het centrum, maar dankzij de onvolprezen fiets tomtom, vinden we de weg gemakkelijk. Allereerst gaan we naar de haven. Dat is het toeristische hart van de stad en dat is goed te zien. Je kunt er bijna over de hoofden lopen. Er is een grote vlooienmarkt, een gewone markt en een markthal uit 1914. Verder varen de rondvaartboten vol met mensen af en aan. Wij kijken eerst wat rond en bezoeken daarna als eerste de markthal. Er staan leuke houten kraampjes en er is van alles te koop, vooral veel vis. Maar duur!!!! Een kilo paling kost 60 euro, en zalm 52 euro. We houden het maar bij rondkijken. Na de lunch rijden we rond in de stad en bezoeken we de drie beroemdste kerken van Helsinki. De Johanniskerk, de witte Domkerk en de Russisch orthodoxe Uspensikathedraal. We rijden over het beroemde Senaatsplein en de omgeving. Dit historische hart van de stad, dat aangelegd is tijdens de Russische overheersing. Het plein en de gebouwen zijn een architectonische eenheid en na een grote brand in 1816 aangelegd en gebouwd tussen 1820 en 1850. De meeste gebouwen zijn neoclassicistisch en erg mooi.
Voordat we weer terug fietsen genieten we aan de haven onder het genot van een kop koffie nog even van alle bedrijvigheid. We zijn het er allebei over eens dat Helsinki een hele mooie stad is waar we graag nog eens naar terug willen komen.