Excursie Gent
Door: Annie & Henk
Blijf op de hoogte en volg Annie & Henk
13 Maart 2026 | België, Gent
Vrijdag 13 maart
Gisteren zijn we van Vlissingen naar Gent gevaren, en vandaag , op mijn verjaardag gaan we met een gids de stad in. Helaas is het beestenweer. Het is koud, het regent en het waait ook nog hard. Dus gewapend met poncho en paraplu beginnen we aan een stadswandeling. De gids vertelt ons over het ontstaan van de stad op de plek waar de Leie en de Schelde samenkomen. Langs de Graslei, de oude haven van de stad staan prachtige Middeleeuwse huizen met trapgeveltjes. Zij herinneren aan een rijk verleden. Drie torens bepalen de skyline van het middeleeuwse Gent: die van het 14e-eeuwse Belfort waar vroeger de zijde werd verhandeld, de toren van de Sint-Niklaaskerk, en de toren van de Sint- Bataafskathedraal. Er zijn prachtige nauwe straatjes en ondanks de regen genieten we volop. We brengen ook een bezoek aan de Gotische Sint-Bataafskathedraal. Ze is de hoofdkerk van het bisdom Gent. De kerk herbergt prachtige kunstschatten, o.a. een barok hoogaltaar, een eiken preekstoel in rococostijl en een prachtig triptiek geschilderd door Rubens Na de wandeling hebben we tot twee uur vrije tijd, maar we zijn inmiddels zo verregend en koud, dat we een restaurant induiken. Het is er lekker warm, en na een irish coffee en een uitgebreide lunch(het is tenslotte mijn verjaardag) lopen we naar de (gelukkig) overdekte boot voor een vaartocht over de Leie. Vanaf het water zie je hoe mooi de oude binnenstad is. We zien ook veel graffiti. De gids vertelt ons dat je in de stad een aanvraag kunt doen om op een muur graffiti te spuiten. Je krijgt dan een stukje muur toegewezen. Als het kunstwerk erg mooi is mag het voor altijd blijven. En anders gaat het er na 3 maanden weer af. Dat maakt de stad erg levendig. Echt leuk! Na het boottochtje gaan we weer met de bus terug naar het schip.
Na een hete douche van 20 minuten en een glaasje cointreau kunnen we er weer tegen. Bij het diner word ik door onze reisgenoten en de bemanning toegezongen en getrakteerd op een verjaardagstaartje. Zelfs het keukenpersoneel is erbij en slaat enthousiast met lepels op pannen. Als we naar onze hut gaan staat me nog een verrassing te wachten. De hut is versierd en op het bureautje staat een ijsemmer met een fles bubbels en twee champagneglazen. Het is lang geleden dat ik me zo jarig heb gevoeld.